Blog 17: Intuïtie als kompas, voor de klant èn voor de coach

Piekeren
Ben je coach professional en komen klanten bij je met vragen als: "Wat is nu precies mijn pad?; Ik kan mijn plek niet vinden; Ik kom niet tot keuzes; Ik weet niet welke stap ik eerst moet gaan nemen." Is het ook jouw ervaring dat je klanten met denken en piekeren deze vragen niet kunnen oplossen? Hoe mooi zou het zijn als jullie, allebei, vanuit je intuïtie, de antwoorden op deze vragen kunnen vinden? Mijn ervaring is dat de natuur hierbij voor jullie allebei, een partner is van onschatbare waarde.

Intuïtie als kompas
In de natuur nodig je de klant en jezelf uit om te kijken, te voelen, waar te nemen. Dat zijn heel andere informatie bronnen dan het denken. En het wonderlijke is, dat je in de natuur veelal samen, een coachings avontuur beleeft waarbij je klant, als vanzelf, antwoord vindt op haar of zijn vragen. En vaak zijn die antwoorden zeer verrassend maar ook zeer passend. Ook voor jou biedt de natuur een unieke kans om op intuitieve wijze je klant te begeleiden.  Coachen in de natuur biedt een rijke kans op ervarend, voelend leren. Ik geef je graag een voorbeeld.

Zorgen in de zorg
Dineke is teamleider in de zorg en heeft daar zelf nogal wat zorgen over. Er is een reoganisatie aan de gang waar niet al haar medewerk.st.ers even blij mee zijn. Zelf heeft ze ook gemengde gevoelens bij de ontwikkelingen en dat maakt het leidinggeven er niet makkelijker op. Ze vraagt zich af, hoe ze zich moet opstellen in dit proces, nu ze zelf ook twijfels heeft. Ze is op zoek naar haar eigen plek in het geheel. Ze is haar eigen plek op dit moment kwijt, dat maakt haar onzeker en dat zorgt ervoor dat ze minder goed functioneert. Daar hebben zowel zijzelf als haar medewerk.st.ers last van. We gaan op zoek naar haar plek.

Eigen plek vinden
Ik nodig Dineke uit om, buiten in de natuur, eerst een moment zich helemaal te ontspannen. Als coach doe ik mee, want een ontspannen houding is ook voor mezelf tijdens het coachen erg waardevol en belangrijk. Als we er allebei aan toe zijn, nodig ik Dineke uit om haar lichaam te laten lopen en een plek te vinden die op dit moment voor haar prettig aanvoelt. Ik geef aan, dat ze niet op de paden hoeft te blijven. Dineke struint door het struikgewas en blijft staan bij een groepje struiken met groene blaadjes en rode besjes eraan. Ze ziet dat er midden in de struiken een open plek is en die lokt haar. Ik nodig haar uit om daar midden in te gaan staan.

 


Achterover leunen
Als coach heb ik een aantal vragen in mijn hoofd die ik kan stellen tijdens elke sessie natuur coaching. Tegelijkertijd houd ik al m'n zintuigen geopend, om ook vanuit mijn intuïtie te voelen en te zien wat er op elk moment nodig is. Ik vraag Dineke achtereenvolgens: 1) Hoe voelt het om op deze plek te zijn? 2) Vertel eens wat je ziet op deze plek? 3) Wat valt je het meest op? 4) Welke symbolische betekenis heeft deze plek voor je? 4) Wat wil je het liefst nu doen? 5) Ga dit doen! Tussen elke vraag laat ik ruim tijd, zodat Dineke kan kijken, voelen, ervaren en pas dan, antwoorden. Ik sta lekker tegen een boom geleund. Het is tijdens natuur coaching voor jou als coach de kunst om achterover te leunen, je klant tijd en ruimte te geven, te blijven voelen, het proces de kans te geven. Dat is echt een hele kunst, merk ik, bij mijn studenten natuur coaching.

Doen door niet doen
Nadat Dineke dit alles heeft ervaren en weer uit de struiken is gekropen spreken we de oefening na. Ik vraag haar: "Wat is je nu het meest opgevallen tijdens dit onderzoek?". Ze vertelt dat het erg verrassend voor haar was, dat ze schijnbaar moeiteloos haar plek vond, midden tussen de struiken. Iets in haar "wist" precies en zeker dat ze dáár moest zijn. Dit verrast haar.  Dit ging veel makkelijker dan ze had verwacht. Verder vond ze het heel prettig om vanuit de struiken, die haar bescherming boden, rustig te zitten, erdoorheen te kijken. Ze zag zoveel méér, dan ze had verwacht. Ze zag van alles, maar hoefde er niet direct iets mee. Op mijn vraag wat ze wilde doen, voelde ze dat ze vooral "niet wilde doen". Ook dat was zeer verrassend voor haar. 


Twijfels delen
Op mijn vraag wat deze ontdekkingen haar laten zien over haar vraag, hoe om te gaan met de twijfels van haarzelf en haar medewerkers geeft ze aan: "Ik hoef eigenlijk niet zoveel te doen. Het gaat meer over Zijn. Ik mag samen met de medewerkers rustig kijken, symbolisch gezien vanuit de struiken, hoe we met deze situatie willen omgaan. En ik mag ook best mijn eigen twijfels delen. Dan kunnen we samen, tot voor ons allemaal, passende oplossingen komen. Wat een opluchting is dit zeg !!!.

Intuïtie voor klant èn coach
Voor mij als coach is het altijd weer een enorme rijkdom om klanten op deze wijze in de natuur zeer verrassende antwoorden te zien vinden op hun vragen. Vaak antwoorden die ze echt nooit zouden hebben bedacht. Ik zie dat ik de klant uitnodig om haar of zijn intuitie te volgen, bijvoorbeeld door te vragen: "Laat je lichaam een plek vinden die nu goed aanvoelt." En ik gun mezelf te werken vanuit mijn intuïtie, door weldegelijk vragen te hebben in mijn hoofd, maar daarnaast, letterlijk achterover te leunen en al mijn zintuigen open te houden. Dan komen spontaan de vragen in me omhoog, die vaak precies passend zijn voor het proces. In die zin vormt de intuïtie voor ons allebei een kompas in het vinden van het juiste pad, de juiste plek, de juiste antwoorden. Daarom houd ik zo van dit werk.

Interesse?
Heb jij ook belangstelling voor coachen in en met de natuur? Voor jezelf of met je klanten? Zie mijn aanbod op www.smaragd-coaching.nl. Je bent van harte welkom!